Hoe help ik mijn kind bij een goede studiekeuze?

Workshop/ informatieavond (op aanvraag)

Als je kind 11 of 12 jaar is moet het kiezen voor een middelbare school. Nauwelijks twee jaar later moet het al nadenken over zijn of haar profielkeuze en niet veel daarna weer voor een studiekeuze. De te maken keuzes volgen elkaar razendsnel op, belangrijke keuzes die de toekomst van je tiener voor een groot deel bepalen.

En kiezen is nu juist best moeilijk voor tieners. Op die leeftijd leven ze nog vooral in het ‘hier en nu’ en over ‘later’ kunnen (en willen) ze nog niet altijd zo goed nadenken. De meeste tieners hebben geen idee wat ze willen of kunnen. Of…. je kind is er van overtuigd dat het chirurg wil worden, maar jij als ouder betwijfelt of hij of zij de capaciteiten daarvoor heeft. Hoe kun je daar nu mee omgaan?

Als ouder wil je graag het beste voor je kind. Je wilt graag dat het een goede keuze maakt en dat het verder kijkt dan ‘mijn vriendinnetjes kiezen dat ook’, of ‘als ik dat vak kies dan kan ik met die leuke excursie mee’.

Met de komst van de studielening en een arbeidsmarkt die nog steeds krap is, wordt het steeds belangrijker om goed te kiezen en je studietijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De werkloosheid komt voor het eerst in jaren boven de 8 procent uit (jun 2014), de jeugdwerkloosheid is zelfs 16 procent (november 2015). Voor een deel komt dit door de economische crisis, maar een verkeerde studiekeuze speelt ook vaak een rol. Ongeveer 33% van de studenten maakt eerst een verkeerde studiekeuze, en slechts 57 procent van de wo-studenten vindt dat de gevolgde studie uiteindelijk een goede voorbereiding is op de arbeidsmarkt. Een goede studiekeuze zorgt er niet alleen voor dat studenten beter presteren in hun opleiding, maar ook meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. En een goede studiekeuze begint dus al op de middelbare school.

Uit onderzoek komt verder naar voren dat ouders nog steeds de belangrijkste raadgevers zijn in het keuzeproces van hun kinderen. Dat is bemoedigend, maar ook een verantwoordelijkheid. Want wat is goed advies en hoe pak je dat aan? Soms vraag je je als ouder misschien wel af: ‘Hoe kan ik mijn kind eigenlijk helpen met zijn keuze, wat zijn aspecten waarop ik moet letten?

Doel van de workshop:
Tijdens deze workshop gaan we op een ontspannen, interactieve en concrete manier aan de slag met dit onderwerp. De volgende vragen komen aan bod: Wat is een eigenlijk een juiste studiekeuze voor mijn kind en hoe komt hij of zij daarachter? Hoe kan ik als ouder daarbij helpen? Hoe verhoudt een studiekeuze zich tot de arbeidsmarkt? Hoe zit het vervolgonderwijs in elkaar?

Aan het eind van de workshop weet je meer over belangrijke aspecten in het studiekeuzeproces, over hoe het werkt op een ROC, hogeschool of universiteit en krijg je een doorkijkje naar de aansluiting daarvan op de arbeidsmarkt. Ook krijg je handvatten mee, zodat je je kind met vertrouwen kunt coachen en begeleiden in dit proces.

 

Algemeen Tijd: 19.30 – 22.00 uur Groepsgrootte: 20-25 deelnemers
Ook mogelijk als informatieavond (minder interactie)

Doelgroep: middelbare scholen/ ouders/verzorgers van kinderen die een profiel of vervolgstudie moeten kiezen.

Kosten: notk